Bilder, länkar och dokument 2017
(Bilder för tidigare år: 2015-2016)

Vinterprojekt inför 2018
2017-11-03 - Nu när bina tar det lugnt innan vinterbehandlingen börjar allt kul jobb inför nästa säsong. Kanske nya kupor ska köpas in och målas, massa ramar ska spikas/lagas och nya idéer ska omsättas i praktiken.

En sak jag klurat på som varje vår blivit aktuell när något samhälles drottning är svag, saknas eller lägger dåligt med ägg är "hur får man tag på drottningar tidigt på året?". Jag vill helst använda mina egna där arv och beteende är känt men det dröjer en bra bit in på sommaren innan de är klara.

Sedan en tid tillbaka finns det påbyggnadslådor och foderlådor för Apideorna som man kan testa för att övervintra drottningar. Det byggs på höjden, har läst att även Jan-Uno "Janos" Andersson (i Bigården i Bitidningen i år) förespråkar höjd före bredd, så det verkar bra.

Hur som helst här är bilder från en låda inför nästa säsong. Om det funkar vet man ju inte innan man provat. "Den som lever får punkt se" som Ronny Eriksson uttryckte det.

De blå ramarna är de kokbara varianterna.
På en av bilderna sitter täckskivan kvar, den får man dock ta bort innan lådan sätts på. Gallret, för att hindra drottningen att gå upp i foderlådan, är ditskjutet med en häftpistol.



Ta vara på vaxet - det är guld värt och kul!
2017-10-13 - Det är superenkelt att ta vara på sitt eget vax! Om du byggt en egen (eller köpt) solvaxsmältare eller en ångvaxsmältare så går det snabbt och enkelt att separera vaxet från honung, socker, skräp etc. Själv använder jag en enkel ångvaxsmältare med grejor från bl a Biltema (se nedan Vaxsmältare). När man fått ut vaxet innehåller det ofta lite rester av kokonger/celler och ibland döda bin/larver.

Nästa steg är att rena vaxet så det går att valsa eller sälja till biredskapsföretaget. En Vax-Maja är perfekt (heter det inte Saft-Maja :)?). Det blir mer än man tror, i år började jag med en liten burk men snart åkte spannen fram. Duken är silduk från Stoff&Stil i Svågertorp.

Man kan köra löpande utan att klämma gummislangen, det rinner på fint och om det svalnar tillfälligt så smälter vaxet öppningen igen osv. Saft-Majan kommer från Erikshjälpen i Tomelilla och är av finsk kvalité. Härligt!




Drönarna åker ut
2017-07-30 - I en del kupor börjar bina kasta ut drönarna. På filmklippet syns det bättre hur ett arbetsbi jagar på en drönare som till slut ger upp och hoppar självmant. Tufft jobb som Nisse Hellberg hade sagt, klicka för att kolla!




Lite mer information om polyuretanlådor
2017-06-23 - Mer information om lådorna i polyuretan ("frigolit"). En del har frågat om lådorna och hur man löser distanslister etc.

Lådorna, serien Flexikupan från Joel Svensson, har en densitet på 120 gram/liter och är förstärkta i toppen och botten där man sätter in kupkniven. Jag har skjutit dit v-lister (artikelnummer 55M) med en häftpistol eftersom jag använder HLS/KEO. För att få listen att sitta bra används ett monteringslim PL600 som är fritt från lösningsmedel.

Lådorna fungerar mycket bra. En bieffekt (!) verkar vara att bina inte bygger så mycket propolis i lådans kanter och lister. Om det beror på den mer exakta passformen eller lådornas material är svårt att säga, men det uppskattas.




Full aktivitet i kuporna
2017-06-06 - Lite bilder från försommarens aktivitet. På filmklippet syns det bättre hur bina jobbar, klicka för att kolla!




Vaxsmältare
2017-05-20 - Har idag börjat att smälta ner de ramar som plockats bort från samhällena, bland annat de som innehöll vinterfoder.

Det är en låda av marinplyfa för 10 HLS-ramar med ett nät i botten för att fånga rester av kokonger etc. Vaxet samlas i sedan under detta nät och kan tappas i en låda. Ångan kommer av en tapetborttagare från Biltema där slangen har ersatts av en kort variant för bättre effektivitet.




Bina flyger idag
2017-02-14 - Idag är bina ute och flyger, +5 grader sol och vindstilla, Södra Mellby på Österlen. På sina håll har det skett tidigare och hos en del är det än så länge stilla.




Dags att förbereda för 2017
2017-01-26 - Dags att se över lådor och annan utrustning. Kanske ska man utöka och måla bottnar och lådor? Ramar som ska bättras på och trådas...

På bilderna ramar tillbaka från smältning och rengöring och lådor som ska målas. I år testas polyuretanlådor som ska målas som komplement till de i trä, blir spännande!




Länkar och Dokument
Sveriges Biodlares Riksförbund (där kan du bl a läsa tidigare nummer av Bitidningen)
Länsstyrelsen Skåne
Lindhagens Honung i Grönby (säljer biredskap etc. och köper ditt vax/honung, mycket trevlig butik!)