Aktuellt och aktiviteter 2019
(Aktuellt för tidigare år: 2018, 2017, 2016 och 2015)

Äntligen är vi igång - Program för 2019!
Dags för en ny biodlarsäsong! Aktuell träff visas nedan och du ser hela programmet längre ner, klicka här för att gå till årets program.

Under torsdagsträffarna tar vi upp lite kring det tema som är aktuellt för kvällens träff och öppnar även en kupa om någon önskar det. Datum i fet-orange stil är event som sker på annan plats/regi.

Nästa träff: Vårstädning - 2019-04-27
Lördag den 27:e april är det vårstädning i föreningens bigård mellan 10-12. Efter städningen har styrelsen ett kortare möte mellan 12-14.

Föreningen bjuder på grillad korv. Ta gärna med egna trädgårdsredskap! Välkomna!

Håll dig uppdaterad! Skicka ditt namn och mobiltelefonnummer till aktiviteter@tomelillabiodlarforening.sefår du ett SMS inför varje träff (avsändare av SMS är TomBi).FEBRUARI - Varning för stölder av bisamhällen (2019-02-19)

Flera biodlare i Skåne har tyvärr blivit av med bisamhällen, bl a i Eslövstrakten.

Så håll utkik efter bilar och lastbilar runt våra bigårdar så kan vi tillsammans minska risken för stöld.
FEBRUARI - Binas överlevnad är viktigare än sockerbetor! (2019-02-15)

UPDATE: Mark- och Miljödomstolen har stoppat Kemikalieinspektionens dispens tills överklagandena har utretts (2019-02-28).

Kemikalieinspektion har plötsligt beslutat att lokalt (i Sverige) upphäva EU-beslutet att förbjuda giftet som innehåller neonikotinoider. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser för hela vårt ekosystem (där människan också ingår, något som en del verkar glömma).

Om du vill kan du ställa frågor till Kemikalieinspektionen om beslutet via e-post agneta.westerberg@kemi.se eller telefon 08-519 41 264.

Rubriken är tagen från Svenska Dagbladets artikel idag, som du kan läsa i sin helhet på Svenska Dagbladets webbsida.

PROGRAM FÖR 2019

April: 2019-04-27 - Vårstädning
Lördag den 27:e april är det vårstädning i föreningens bigård mellan 10-12. Efter städningen har styrelsen ett kortare möte mellan 12-14.

Föreningen bjuder på grillad korv. Ta gärna med egna trädgårdsredskap! Välkomna!

Maj: 2019-05-09 - Vårutveckling och Varroa-information
Torsdag den 9:e maj klockan 19. Vårutveckling + Varroa-information. Värd Bo.

Kaffe och fikabröd finns på plats. Välkomna!

Maj: 2019-05-11 - Drottningodling - En snabbkurs
Lördag den 11:e maj klockan 10-12. Medlemsdag. Ta med egen fika.

Biodling blir extra intressant när man börjar odla sina egna drottningar. På denna lördagsträff visar Per-Ola grunderna. Välkomna!


En "hembyggd" sk snabbkokare/starter för HLS-ramarMaj: 2019-05-23 - Larvning - Nytt arv till din bigård
Torsdag den 23:e maj klockan 19. Årets mest uppskattade träff = Larvning (klicka för bilder från 2018).

Möjlighet att köpa larver från olika serier (Swish eller kontant betalning). Ta med din odlingslist och kanske även din "snabbkokare" (klicka för bilder från 2016) för att få igång odlingen direkt. Värd Ize som även bjuder på kaffe och fikabröd. Välkomna!

Juni: 2019-06-13 - Avläggare - Skapa fler samhällen
Torsdag den 13:e juni klockan 19. Kvällens träff handlar om sk avläggare, ett enkelt sätt att utöka din bigård.

Henrik visar hur det hela fungerar och hur du får ett starkt samhälle från din avläggare. En demokupa (bifri :) ) finns på plats och alla får ett informationsblad med de olika stegen.

Vi bjuder på kaffe och fikabröd. Välkomna!


En ny avläggare med foderlåda ovanpå


Juni: 2019-06-27 - Svärmning
Torsdag den 27:e juni klockan 19 tar vi upp svärmning. Hur fungerar det och hur kan du förebygga det.

Värd är Kjell och på plats finns kaffe och fikabröd! Välkomna!


Juli: 2019-07-11 - Binas miljö - Yttre och inre
Torsdag den 11:e juli klockan 19 berättar Lisa om binas miljö. Både inuti kupan och den miljö de vistas i.

Som vanligt finns kaffe och fikabröd. Välkomna!

Juli: 2019-07-25 - Varroa - Skötsel och behandling
Torsdag den 25:e juli klockan 19 handlar det om kvalstret Varroa. Hur fungerar det och hur ska man sköta/behandla sina samhällen för att minska Varroa. Värd Kjell. Kaffe och fikabröd finns på plats, välkomna!

Augusti: 2019-08-08 - Invintring - Hur gör man?
Torsdag den 8:e augusti klockan 19 går vi igenom invintring. Hur/när ska det ske för att ge bina bästa möjlighet att överleva under vintern.

Kjell och Lisa går igenom det hela och svarar på frågor. Föreningen bjuder på grillad korv. Välkomna!


November: 2019-11-28 - Årsmöte
Torsdag den 28:e november klockan 19. Plats som vanligt är kafeterian "Ägget är löst" i Tomelillas kommunhus.

Vi summerar året och tar upp medlemmarnas förslag (skicka gärna dina förslag i god tid till styrelsen via e-post info@tomelillabiodlarforening.se). Föreningen bjuder på landgång och dricka. Välkomna!

NOVEMBER - Kurser i biodling 2019 (2018-11-22)

UPDATE: Nu finns kurserna för 2019 att anmäla sig till. Kurserna startar i januari/februari 2019 i Tomelilla och Simrishamn.

Kursdatum finns på Medborgarskolans webbsida där du också kan anmäla dig.

Det finns ett fåtal platser kvar så anmäl dig redan idag.

Välkommen på en mycket intressant kurs!
DECEMBER - Konferens om Biologiska hot mot honungsbin (2018-10-18)

Konferens i Alnarp om Biologiska hot mot honungsbin, humlor och solitära bin 6/12 mellan 9-17.

Konferensen är för biodlare, trädgårdsodlare, lantbrukare, rådgivare, tjänstemän och forskare men även en intresserad allmänhet. På konferensen presenteras nya svenska forskningsrön om humlors pollinering och beredskapen mot exotiska skadegörare.

Mer information här: SLU. Sista anmälningsdag 15/11.OKTOBER - Din årsrapport 2018 (2018-10-10)

Nu är det dags att summera året och lämna in årsrapporten för din biodling 2018. Så fyll i den och ta med blanketten till årsmötet. Uppgifterna behandlas konfidentiellt.

Du kan även maila Johan din rapport (det räcker med uppgifterna inte själva blanketten) på adress wallin_j@hotmail.com.

Ladda ner den från Biodlarna.se här: årsrapport 2018. Vi ses på årsmötet!  Följ oss på Instagram!


Honungens mångfald!!Så här skall det se ut! Försommarhonungen nu slungad här på Rörumsro.Nu börjar lådorna bli tunga!!!Nu exploderar det i kuporna. Yngelramarna är helt fulla med nya arbetsbin. Damen i den här kupan lägger duktigt med ägg.Nu kör vi igång! Vårmöte med vetelängd i föreningsstugan idag! Vi träffas varannan torsdag med start den 17 Maj. Då är det larvning!Nu gäller det att hänga med i utvecklingen!!!Vårstädning i föreningsbigården! Nu ser vi fram emot att börja träffas här varannan torsdag för att utbyta erfarenheter och lära oss mer. Är du medlem så kolla hemsidan vad gäller tider. Är du inte medlem så bli det!!!Nu är det inte långt kvar!!! Lite värmre är allt som behövs för att bina ska flyga igen.Härlig syn när man försiktigt lyfter på taket efter en lång vinter!!SäkertEn första snabb titt i kuporna för stt kolla fodertillgången.Ett litet bi slickar rent honungskladdet på min tekoppNu är slungningen igång!!!!Nu har vi slungat vår första honung någonsin! Nektaren har bina hämtat från grannens KRAV-odlade raps, äppelblommor, lönn och maskrosor. Den smakar gudomligt! Nu skall honungen röras några dagar och tappas på burk. Stort tack Ulf Deutgen för hjälpen!Lyckan är total!!!!Bina är ivriga att mata upp de nya drottninglarvernaI kväll larvas det av bara attan här i föreningsbigården. Sen avslutar vi med sedvanlig korvgrillning. Många fina drottningar skall det bli!Nu flödar honungen in.Nu odlas det maskrosor i äppelodlingen till stor glädje för bina!Såhär ser det ut i skattlådorna i Rörum idag! Känns hoppfullt!Skaffa appen